Muzium Haramain (Muzeum Dua Masjid Suci) adalah antara muzium tercantik di Mekkah, yang ditubuhkan oleh General Presidency  hal ehwal Masjidil Haram dan Masjid Nabi, pada tahun 1420H. Menariknya, Muzium ini merekodkan sejarah perkembangan kedua-dua masjid-masjid suci ini sepanjang zaman. Menarik bukan !

Dibina pada 1420H dan terletak bersebelahan dengan kilang percetakan kain Kiswah

Muzium ini terdiri daripada tujuh dewan: Dewan tetamu, Dewan Tanah Suci, Dewan Kaabah, Manuskrip, Dewan Masjid Nabi, Dewan Zam-Zam.

Muzium ini menyajikan koleksi koleksi barang yang jarang dijumpai dan berharga dari statue dua Masjid Tanah Suci, koleksi manuskrip, prasasti, artifak berharga sehinggalah kepada gambar-gambar yang sukar untuk dijampai. Muzium unik ummat islam ini telah dirasmikan oleh Yang Mulia Putera Abdul Majid bin Abdul Aziz, pada 25 Shawwal 1420 H.

Idea mewujudkan muzium 

Idea pembinaan muzium ini sejajar dengan perkembangan besar yang berlaku di antara dua Masjid Tanah Suci Ummat Islam. Ia yang membawa kepada penemuan dan pengumpulan beberapa artifak, prasasti dan elemen-elemen seni bina yang berharga sepanjang sejarah Penjagaan Dua Masjid Tanah Suci. Oleh sebab itu, Presidensi memutuskan bahawa perlu untuk menubuhkan satu muzium yang mengumpulkan bahan-bahan bersejarah ini ! Hasilnya, ratusan ribu pengungjung daripada dalam dan luar negara dikalangan Ummat Islam tidak putus-putus berkunjung ke Muzeum bersejarah ini.

Matlamat utama pembinaan Muzium ini adalah untuk mendidik generasi masa kini dan akan datang serta memperkenalkan kepada mereka sejarah era Islam yang hebat oleh dua Masjid Suci Ummat islam ini. Muzium ini meliputi lebih daripada 1,200 meter persegi dan reka bentuk luarannya selaras dengan hiasan Islam unik Masjid Suci Ummat Islam.

Bahagian-bahagian dewan Muzium

Muzium ini mengandungi koleksi koleksi kuno dari dua Masjid Suci, kumpulan abstrak, manuskrip dan buku al-Quran yang sukar untuk ditemukan. Muzium ini terbahagi kepada tujuh buah dewan:

1- Dewan Tetamu
Balai di mana pelawat-pelawat telah diterima, untuk memaklumkan kepada mereka tentang gambaran umum seni bina dua Masjid Suci dan perkembangan yang disaksikan dengan menunjukkan gambar lama dua Masjid Suci di samping rekaan moden.

 

2 – Dewan Masjid Suci
Bilik ini mengandungi tangga Kaaba, yang terbuat dari kayu jati, dan mengandungi petak yang menutupi tempat kediaman Nabi Ibrahim.

Tangga Kaabah

3 – Dewan Kaabah
Bilik ini mengandungi: Pintu Kaaba, yang diperbuat daripada kayu dan dihiasi dari luar dengan emas dari dalam, sejak 1273 H. Dewan ini juga mengandungi tiang daripada kayu jati, tiang Kaabah, bertarikh kembali ke 1277 Ia bertarikh dari 1309 H dan bertarikh kembali ke era Sultan Uthmaniyyah Abdul Majid II, serta pintu Kaabah oleh  Duli Yang Maha Mulia Raja Abdul Aziz Al Saud pada tahun 1363 H. Dewan itu terdapat bingkai batu hitam sejak zaman pemerintahan Sultan Murad Khan.

Koleksi pintu dan tiang Kaabah

4. Dewan Foto / Gambar
Dewan ini mengandungi koleksi gambar-gambar lama yang paling penting di Makkah dan Madinah, yang bermula pada tahun 1299 H, dan koleksi ini didedikasikan kepada Muzium oleh Yang Mulia Putera Sultan Bin Abdul Aziz, semoga Allah merahmatinya .

5. Dewan Manuskrip
Dewan ini mengandungi koleksi manuskrip dan salinan lama Al-Quran, yang diperolehi daripada perpustakaan kedua-dua masjid suci. Dewan ini juga mengandungi salinan Al-Quran Uthmaniyyah, yang ditulis semasa pemerintahan Khalifah Uthman ibn Affan, semoga Allah merahmatinya.

6 – Dewan Masjid Nabi
Dewan ini mengandungi salah satu pintu utama Masjid Nabi, yang merupakan sebahagian daripada perkembangan pertama pada 1373 H., dan menara utama Masjid Nabi, sejak awal abad ke-14 AH. Dismping itu Dewan ini juga mengandungi jam purba yang dihantar oleh Sultan Uthmaniyyah Abdul Majeed yang Pertama,kembali ke 1277 AH.

Replika Masjid Nabawi

7. Dewan Zam-zam


Dewan  ini mengandungi telaga Zamzam, termasuk cincin dan tudung dan roda mengangkat air, yang berasal dari abad ke-14 yang terakhir AH. Ia mengandungi baldi tembaga yang berada di Zam-zam dengan baik sejak 1299 H dan mengandungi jam tangan yang digunakan untuk menetapkan waktu doa sebelum dicetak. Dan penerbitan kalendar Hijri, yang terletak di permukaan Zam-zam, dan tarikhnya kembali ke tahun 1023H, dan dewan itu mengandungi satu jam ditempatkan di atas Rumah Kerajaan Hamidiya, dengan perintah Yang Mulia, Raja Abdul Aziz Al Saud, semoga Tuhan merahmatinya dia pada 1352 AH.

Jika anda bertuah, anda juga akan dapat kebenaran untuk kabahagian sejarah pembuatan kiswah. Bahagian ini jarang-jarang sekali dibuka kepada pengunjung. 

Alat pembuatan kain kiswah

Sesi Penerangan Oleh Mutawwif

DAFTAR PAKEJ UMRAH AMANI TRAVEL SDN BHD 2019 !!

DAFTAR PAKEJ UMRAH AMANI TRAVEL SDN BHD 2019 !!

DAFTAR PAKEJ UMRAH AMANI TRAVEL SDN BHD 2019 !!

Oleh : Editor Amani Travel

 9,450 total views,  7 views today

Facebook Comments
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *