BERSEGERALAH MENYAHUT PANGGILAN ITU ….HAJI

Panggilan haji..Telah tiba lagi.. Menunaikan ibadah.. Panggilan Baitullah

Jemaah musim #haji1440h dari Malaysia telah pun memulakan kembara ibadah mereka dengan ketibaan #KT01 di bumi Madinah Al Munawwarah sejak 4 Julai 2019 yang lalu. Tahniah diucapkan buat para sahabat yang dijemput menjadi tetamuNya pada tahun ini.

Dhuyufurrahman; satu gelaran yang sangat istimewa kerana kita terpilih dan dijemput sebagai tetamu Allah untuk berada di bumi yang sama di mana Rasulullah pernah berada; di waktu yang sama; untuk melaksanakan rukun ibadah yang sama. Tak tergambar nikmat dan kesyukuran yang mengalir dalam jiwa dan sanubari sepanjang melaksanakan manasik haji dan peluang untuk berasa sungguh dekat dan istimewa disisiNya.

Ketika mengumumkan bahawa saya dan suami akan berangkat mengerjakan haji pada tahun lepas #haji1439h , saya mendapat soalan bertalu-talu dari kenalan dan rakan sepejabat.

“What makes you decide to go (for hajj) at this age?”
“Mudanya pergi haji… Kenapa?”

Diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a., bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:
“Percepatkanlah dalam menunaikan kewajiban haji, kerana tiada siapa yang tahu apa yang akan menghalangnya (di masa hadapan)” (Ibn Majah: 2883 & Ahmad: 1/214, 225).

Sesungguhnya tiada istilah “terlalu muda” untuk menunaikan ibadah haji kerana ibadat haji adalah salah satu daripada rukun Islam yang wajib dilaksanakan oleh setiap Muslim yang mukalaf. Bagi mereka berkemampuan; yang tiada halangan dari sudut wang ringgit, kesihatan mahupun kemudahan untuk mengerjakan ibadat haji,maka wajiblah keatas mereka untuk menyempurnakan ibadat haji sekali seumur hidup.

Sebahagian besar Muslim di Malaysia masih tidak mempunyai kesedaran bahawa terdapat banyak cara untuk membolehkan kita melaksanakan haji lebih awal.

Daftar Awal

Beberapa tahun kebelakangan ini, semakin ramai jemaah haji sekitar umur 20 an ke 30 an yang bertuah kerana mendapat giliran haji lebih awal di bawah program subsidi Tabung Haji melalui muasasah Arab Saudi. Sebahagian besar dari mereka dapat menyempurnakan rukun Islam kelima di usia muda kerana telah didaftarkan haji oleh ibu bapa sejak mereka kecil lagi. Saya baru selesai mendaftarkan haji untuk anak bongsu saya ketika usianya genap sebulan minggu lepas. Tahun peruntukan haji untuk beliau adalah pada tahun 2137 M. Ini bermakna, jika anda mendaftar haji sekarang, tempoh menunggu giliran haji adalah lebih 100 tahun!
Bagi yang belum mendaftar, anda sangat digalakkan untuk membuka akaun Tabung Haji dan memiliki simpanan sekurang-kurangnya RM1350 bagi melayakkan anda untuk mendaftar giliran haji. Anda juga boleh menggunakan simpanan KWSP untuk tujuan ini. Walaupun tarikh giliran yang diperolehi lama lagi, paling tidak anda telah berusaha menabung dan mendaftar dengan Tabung Haji sebagai persiapan menunaikannya.

Rayuan 

Walaupun tarikh giliran haji yang ditetapkan sewaktu pendaftaran haji masih jauh lagi, kita boleh mengemukakan surat rayuan kepada Lembaga Tabung Haji agar giliran haji kita dipercepatkan atas faktor-faktor tertentu. Antara usaha awal yang kami suami isteri lakukan apabila kami telah membulatkan tekad untuk menunaikan haji ialah menghantar surat rayuan kepada Lembaga Tabung Haji secara pos dan email. Selalunya tempoh rayuan akan dibuka oleh Lembaga Tabung Haji sejurus selepas tamat musim haji. Dalam surat rayuan tersebut kita boleh senaraikan faktor-faktor kukuh yang boleh menyokong permohonan kita seperti simpanan telah mencukupi, masih diberi kesihatan yang baik, ingin menjadi peneman ibu bapa atau mahram pasangan dan sebagainya. Setiap tahun pasti ada kuota kosong yang terbuka untuk rayuan atas beberapa sebab: terdapat kuota tambahan atau bakal Jemaah haji meninggal dunia, sakit kritikal, menolak atas pelbagai sebab dan sebagainya.

Pakej Haji dengan Visa Furoda

Selain dari menunaikan haji melalui muasasah Tabung Haji (dengan subsidi kerajaan), kita juga boleh mendapatkan visa haji furoda dengan menggunakan khidmat agensi pengendali pakej haji yang bertauliah. Visa haji furoda adalah visa yang dipohon secara langsung kepada pihak muasasah Arab Saudi. Visa ini tidak tertakluk kepada kuota dibawah Tabung Haji.
Walaupun kos untuk menunaikan haji melalui pakej haji furoda adalah lebih tinggi kerana tidak mendapat peruntukan subsidi kerajaan; banyak kelebihan yang diperolehi seperti bimbingan haji yang lebih rapat kerana kumpulan Jemaah yang kecil, hotel yang lebih dekat dengan masjid dan program/ pengisian rohani yang padat sepanjang keberadaan di Haramain.
Telah tiba masa untuk umat Islam di Malaysia, terutamanya di kalangan belia, untuk menjadikan persiapan kewangan untuk menunaikan ibadah haji sebagai salah satu matlamat utama dalam perancangan kewangan mereka; sama penting atau pun lebih utama lagi berbanding matlamat untuk memiliki aset seperti rumah, kereta dan sebagainya. Malahan, bagi pandangan Imam Ahmad Ibn Hanbal, jika seseorang memiliki lebihan harta seperti harta tak alih (contohnya rumah lebih dari satu, kenderaan lebih dari satu) atau sesuatu yang lebih daripada keperluan, maka wajib ia menjual sebahagian daripadanya untuk keperluan menunaikan haji.

Doa

Ini merupakan wasilah pertama dan terakhir jika kita benar-benar berhasrat menunaikan haji. Berdoalah supaya Allah menerima permintaan kita untuk menjadi tetamuNya. Berdoalah tanpa henti dan putus asa disamping membuat persediaan seolah-olah pasti kita akan dijemput pergi pada tahun yang dihajati. Lengkapkan persediaan ilmu, fizikal, kewangan, persediaan bekalan untuk ahli keluarga yang ingin ditinggalkan, dan lain-lain. Berdoalah di waktu-waktu mustajab doa; terutamanya sepanjang Ramadhan dan diteruskan sepanjang bulan-bulan haji. Bertalbiahlah dengan penuh pengharapan. Jangan berhenti berdoa kerana Allah pasti memakbulkan doa hambaNya dengan pelbagai cara yang mungkin tidak disangka-sangka.

Semoga perkongsian ringkas ini dapat memberi manfaat dan mengetuk pintu hati insan lain untuk memulakan langkah bagi meyegerakan ibadah haji.

Gambar Di Apartment Aziziyah

Alumni #hajj1439h

Artikel ini disumbang oleh Jemaah Alumni Haji Amani Travel Sdn Bhd 1439H/2018

Kenangan Di Muzdalifah Jemaah Haji Furada 1440/2019 Amani Travel Sdn Bhd

Kenangan Di Jamarat Jemaah Haji Furada 1443/2022 Amani Travel Sdn Bhd

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Semua bakal haji 1445H kami telah mendapat tarikh penerbangan.
Alhamdulillah 🤲🏻
... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Alhamdulillah

Alhamdulillah... semoga dipermudahkan segala urusan 🤲

Alhmdulillah semoga dprmudahkn semua urusan

Subhanallah Alhamdulillah Allahuakbar. Alhamdulillah 🤲🤲🤲

Alhamdullilah semoga dipermudahkan Allah buat semua bakal jemaah haji aamiin🤲

Alhamdulillah semoga dipermudahkan urusan haji bakal jemaah Aamiin

Alhamdulillah…

Alhamdulillah

Alhamdulillah… tumpang gembira. Rasa mcm nk pergi lagi inshaAllah

Alhamdulillah

Alhamdulillah

Alhamdulillah

Alhamdulillah ..

Alhamdulillah. Wah bestnya tahun ni

Alhamdullilah...

View more comments

Load more

Loading